Skip to main content

Kwaliteitswereld blijft zich vernieuwen

De kwaliteitswereld blijft zich vernieuwen door zich op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitsmanagement. De belangstelling voor thema’s als documentbeheer, risicomanagement, werken met webformulieren en rapportages, het inrichten van dashboards en het beheren van certificaten neemt zienderogen toe onder kwaliteitsprofessionals.

Op onze Haring Party – het jaarlijkse event waar kwaliteitsexperts elkaar ontmoeten om kennis uit te wisselen – stapelden de ideeën, ervaringen maar ook vragen zich op. Dat beschouwen we als een goed teken, want het  geeft aan dat de kwaliteitswereld volop in beweging is.

Aan de hand van Vraag-Maar-Raak sessies, workshops, een Ideeënbar en de Discussietafel werd de materie rond het inrichten en beheren van kwaliteitsmanagementsystemen (kms) uitgediept. Ondertussen werd de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe getest en die laat – gezien de reacties – dit jaar niets te wensen over.

Risicomanagement

Een onderwerp dat tegen kwaliteitsmanagement aan schuurt is risicomanagement. Het is als functionaliteit geïntegreerd in ManualMaster, onze software voor kwaliteitsmanagement. Volgens Johan de Rooij, salesmanager bij ManualMaster was het een uitdaging om van Risicomanagement een tool te creëren waarin kwaliteitsexperts uit verschillende branches hun ei kwijt kunnen.

‘Elk bedrijf kijkt namelijk anders aan tegen het managen van risico’s’, aldus Johan. ‘Het is om die reden dat wij tijdens de ontwikkeling van Risicomanagement vertegenwoordigers uit verschillende branches bij het ontwikkelingsteam hebben betrokken, waaronder een voedingsbedrijf en een ambulancedienst.’

Op het gebied van kennis delen, één van de uitgangspunten van de events die we het hele jaar door organiseren, werden opmerkelijke gedachtes geventileerd aan de Discussietafel, geleid door Ronald de Bruijne. Hij is expert op het gebied van slim en slank kwaliteitsmanagement.

Zijn stelling luidde: risico’s inventariseren op basis van de formule kans x impact, verloopt minder effectief dan risico’s scoren op basis van gevoel.

De stelling lokte interessante reacties uit. ‘Beide methodes zijn niet volledig’ en ‘getallen geven structuur, maar kloppen ze wel met de beleving die betrokkenen erbij hebben?’

Webformulieren

Baris Yildiz, werkzaam bij ManualMaster Service & Support, had het tijdens de Haring Party aan de Vraag-Maar-Raak Tafel druk met het informeren van bezoekers over de vele mogelijkheden van onze software voor kwaliteitsmanagement.

Baris: ‘Wat erg leeft onder kwaliteitsexperts is het werken met webformulieren en de koppeling daarvan aan bedrijfsprocessen. ManualMaster biedt daarvoor met de module WebForms een prachtige tool.

‘Maar kwaliteitsprofessionals zijn ook benieuwd naar hoe ze hun eigen processen in ManualMaster kunnen verwerken. De gebruikers van ManualMaster zijn vooral nieuwsgierig naar het updaten en uitbreiden van hun systemen.’

Linda Brouwer, eveneens werkzaam op de afdeling Service en Support nam aan de Ideeënbar suggesties in ontvangst voor de mogelijke ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en voorstellen tot verbetering van onze software. De ideeën hebben onder meer betrekking op het uitbreiden van de aanpassingsmogelijkheden van het layout van het dashboard en het verifiëren en autoriseren van documenten.

Werken met rapportages

De workshop Werken met Rapportages verzorgd door Richard Tax, consultant/trainer bij ManualMaster, werd druk bezocht. Daarmee is de conclusie gerechtvaardigd dat de interesse voor dit onderwerp vanuit de kwaliteitswereld groot is.

Richard: ‘De tendens is: leuk al die data in je systeem, maar hoe krijg je daarin real-time inzicht en welk verhaal vertelt die informatie? Met Rapportages van ManualMaster zie je direct wat er in het bedrijf speelt en wordt de informatie snel en adequaat op het juiste moment bij de juiste persoon afgeleverd, in overzichtelijke grafieken, tabellen en diagrammen. Wat je maar wenst.’

Hoe benader je risico’s, hoe kun je ze definiëren en hoe ga je er mee vervolgens mee om? Welke mogelijkheden en voordelen biedt het werken met webformulieren en rapportages? Hoe richt je een dashboard

in op een manier waardoor je collega’s je kms gaan gebruiken en benutten? Onze Haring Party bracht de vertegenwoordigers uit de kwaliteitswereld bij antwoorden, oplossingen, kennis en een voortreffelijke haring.

Bekijk de video en foto’s van de Haringparty 2019

geschreven door Ad Killian

red wire mobile red wire small red wire big