Skip to main content

Hoe het begon

“We wilden vooral vrij zijn”

Op 10 februari 1992 stonden wij, Jacco van der Pol en Fred Vahlkamp voor de deur van de Kamer van Koophandel in Dordrecht na te denken over een bedrijfsnaam. We zaten in de witte Opel Corsa van Jacco. Een leaseauto, want geld was er niet en een idee over de bedrijfsnaam ook niet. Jacco was autodidact op het gebied van softwareprogrammering en ik was een ervaring rijker bij een Amerikaans productiebedrijf op het gebied van kwaliteitsmanagement. Die combinatie werd uiteindelijk omgezet in de uiterst onhandige naam Quality and Information Management Support, kortweg QIMS. Hoewel wij fonetisch strak vasthielden aan KIMS wisten onze klanten en relaties die naam al snel te vervormen naar KWIMS. Dat is nooit meer overgegaan. Toen wij eenmaal focus kozen voor ons huidige product ManualMaster en ook het bedrijf met die handelsnaam uitrustten werd de verbastering al snel ManualMasterS. Die extra S mag er van ons gewoon zijn. We zijn immers met een heel team, een Superteam wat ons betreft.

Onze drijfveer om voor onszelf te beginnen was vooral: vrij zijn. Vrij van mensen die je vertellen wat je moet doen, vrij van vastgestelde werktijden. Best ludiek als je bedenkt dat uit die wens naar vrijheid uiteindelijk software is voortgekomen die vooral gericht is op regels vastleggen, instrueren, borgen, hard maken. Dat klinkt niet zo heel vrij. Eerlijk gezegd, stond dit gevoel van vrijheid dan ook niet aan de basis van het product ManualMaster. Het was de kans die wij in de markt zagen toen veel bedrijven aan het worstelen waren om de documentatie op orde te brengen die door wet- en regelgeving vereist werd.

Toch is dat “vrij” denken wel teruggekeerd in ons product. Na bijna drie decennia actief te zijn op het gebied van kwaliteitsmanagement hebben we veel ervaring opgedaan binnen de zeer diverse klantenkring. Daarbij hebben wij ons ook gerealiseerd dat regels juist vrijheid kunnen bieden. Ieder mens waardeert zijn of haar eigen autonomie. Dat gevoel van eigen verantwoordelijkheid en bewegingsruimte willen wij graag stimuleren. Dat kan door het management van organisaties te prikkelen met onze gedachtes daarover, dat kan ook door ManualMaster op een slimme wijze toe te passen in de organisatie. Zorg ervoor dat mensen juist die informatie ter beschikking hebben die hen helpt bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Die informatie dient dan wel een vorm te hebben die daadwerkelijk ondersteunt en ook eenvoudig en snel toegankelijk is. Dat is namelijk de enige reden waarom je het ook leest en gebruikt.

Ontdek het waarom

Neem een kijkje op deze site en zie de toepassingen in de praktijk. Honderden klanten in het midden- en grootbedrijf maken dagelijks gebruik van ManualMaster en daar zitten verrassende toepassingen tussen. Een keer een uitleg met een demonstratie? Dat kan op locatie of gewoon online. Stuur ons gerust een berichtje, dan nemen we contact op voor een afspraak.

Hartelijke groet,
Jacco van der Pol en Fred Vahlkamp
beginners

Onderweg naar koninklijk

Reisgenoten

Wat kunt u met onze software?

Mee op reis

red wire mobile red wire small red wire big