Skip to main content

AO/IC software

Wilt u uw AO/IC processen verbeteren? Dan biedt ManualMaster slimme oplossingen. Onze AO/IC software helpt u uw belangrijkste gegevens snel en efficiënt te bij te houden en te controleren. Ontdek hoe het werkt en hoe de AO/IC software van ManualMaster uw organisatie vooruit kan helpen!

AO/IC betekenis

AO/IC is een afkorting van administratieve organisatie en interne controle. In de administratieve organisatie worden alle processen, procedures, instructies, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden binnen een organisatie vastgelegd. De interne controle, die wordt uitgevoerd door de directie of een controller, toetst of de administratieve organisatie op orde is. Soms wordt de interne controle ook wel interne beheersing (IB) genoemd. Beide processen zijn sterk met elkaar verbonden, en staan daarom bekend als AO/IC of AO/IB. Samen dragen de administratieve organisatie en interne controle bij aan het inventariseren en verminderen van risico’s en de verbetering van bedrijfsprocessen.

AO/IC voorbeelden

AO/IC wordt in de meest uiteenlopende organisaties gebruikt: van een internationaal opererende groothandel tot een regionale zorginstelling of onderwijsorganisatie. In een goede AO staan de belangrijkste processen binnen de organisatie, welke risico’s hierbij komen kijken, en hoe deze risico’s kunnen worden beheerst. Het gaat dus vooral over de inrichting van processen, het toewijzen van verantwoordelijkheden en het managen van informatiestromen. Zomaar wat voorbeelden van processen die in een AO/IC kunnen worden opgenomen zijn de manier waarop personeel aangenomen en ontslagen wordt, hoe de inkoop en betalingen zijn geregeld en hoe de leerlingenadministratie is ingericht.

Maak uw AO/IC processen efficiënt en overzichtelijk

Het totale proces van de administratieve organisatie en interne controle is veelzijdig en soms complex. Om het soepel te laten verlopen is het efficiënt beheren van informatiestromen cruciaal. Ook goede interne en externe communicatie tussen medewerkers, managers, directie en stakeholders is onmisbaar. Daarom helpt de software van ManualMaster u bij:

  • Het modelleren en presenteren van processen
  • Het leggen van koppelingen en relaties
  • Het vastleggen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden (RACI)
  • Het koppelen aan normen, wet- en regelgeving
  • Het continu verbeteren door middel van interne (kwaliteits-)controle (IC)
  • Het signaleren, registreren, beoordelen, monitoren, sturen en analyseren van risico’s en corrigerende en preventieve maatregelen (CAPA)

Met extra tools voor de voortgangsbewaking (bijv. vaste evaluatiemomenten), mogelijkheden als Read & Understand en een persoonlijk dashboard bent u altijd op de hoogte van de status van het AO/IC-systeem.

flowchart

Eenvoud en integratie zijn onze kracht

Veel van onze klanten hebben hun administratieve organisatie en interne controle volledig in ManualMaster ondergebracht. De processen worden op een transparante wijze gepresenteerd en zijn eenvoudig te wijzigen. Met één centrale wijziging van bijvoorbeeld een functienaam worden alle betrokken documenten en processen gewijzigd. Ook de matrixen met taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden in uw AO/IC omgeving worden aangepast bij een centrale wijziging. De interne beheersing wordt inzichtelijk door overzichten van acties en filterbare rapportages van risico’s, verbetermaatregelen, interne controles, audits en analyses.

De kracht van ManualMaster is de eenvoud en integratie. Door slimme integratie met MS Office kunt u uw processen visueel en interactief presenteren. Doorklikken naar documenten, een risico-inventarisatie, normen of wet- en regelgeving is kinderspel. U maakt uw AO/IC of AO/IB een interactief geheel, met overzicht, toegankelijkheid en tijdwinst als resultaat.

Verhalen uit de praktijk

Onze klanten

Wat kunt u met onze software?

Contact

red wire mobile red wire small red wire big