In 2012 zette Jitkse Kramer Deep Democracy in Nederland op de kaart. Deep Democracy is een manier om te kijken naar groepen. Wat speelt er in de bovenstroom en wat in de onderstroom van een groep. Ze verzorgt over het onderwerp trainingen en lezingen.
Jitske: ‘Deep Democracy is een praktische methode om tegenstellingen te gebruiken als start voor een creatief proces. Het creatiefste proces ontstaat met afwijkende meningen. Dat wat gezegd moet worden, moet gezegd kunnen worden. Daarmee creëer je een diep democratisch proces.’
Acht principes voor een open werkcultuur
Als corporate antropoloog signaleert ze veel klantvragen over het omgaan met, en het overbruggen van verschillen. Tussen mensen (gender, etniciteit), tussen teams (samengevoegd, verschillende functies) en tussen afdelingen (fusies, reorganisaties).
Vanuit het werken met en research van deze materie destilleert ze acht principes die een inclusieve, open werkcultuur bevorderen. ‘In een inclusieve cultuur komt ieder mens tot zijn of haar recht, worden doelen gehaald en is het volledige potentieel van een organisatie benut.’ Deze principes beschrijft ze in haar boek ‘Wow! Wat een verschil’.
Verhalen creéren ruimte
Jitske leidt mensen op, zodat we nooit meer hoeven te vergaderen. Ze werkt vanuit de ambitie om organisaties te activeren om voor alles en iedereen ‘woest aantrekkelijk te zijn’. En het liefst ook nog ‘verrukkelijk eenvoudig’. Tijdens haar lezing op ons kwaliteitscongres dat donderdag 5 november plaatsvindt, neemt ze je mee in verhalen die ruimte creëren voor nieuwe manieren van kijken en handelen. Gaandeweg wordt wat vertrouwd is vreemd. En wat vreemd is vertrouwd.
In 2013 werd Jitske uitgeroepen tot trainer van het jaar 2013.