Skip to main content

Beweging en verandering als de grondtonen van kwaliteit

Beweging en verandering houden ons dagelijks in hun greep. Hoe reageren we daarop als mensen en organisaties? Wat doet deze onophoudelijke reis met ons? Daarover lieten we ons licht schijnen tijdens het Congres ’22, samen met 125 kwaliteitsexperts uit het land en sprekers uit de wereld van topsport en wetenschap.

Ons jaarlijks kennisevent in het Gorinchemse Theater Peeriscoop werd in gang gezet door Amber, Jort, Sep, Jacey en Connor, 5 leerlingen van de Jenaplanschool uit Gorinchem. Vanuit hun rollen van voedingswetenschapper, ict ingenieur, rector magnificus, verandermanager en sportexpert deelden zij hun visie op de komende 70 jaar met oog op onze reis onderweg naar Koninklijk. Want over 70 jaar bestaat ManualMaster 100 jaar. Hoe ziet de wereld er dan uit? En hoe gaan wij op dat moment met elkaar om?

De scholieren staken van wal met het delen van hun gedachten over de mogelijkheden in de verduurzaming van onze voeding, kamer-vullende televisieschermen en de balans tussen ontwikkeling van robotica en het milieu, en de sport van de toekomst: benzinevrij zweefracen. Ook het belang van elkaar ondersteunen tijdens veranderingen kwam uitgebreid aan bod. Het leverde de kwaliteitsexperts in de zaal duurzame food for thought op. Deze topprestatie heeft de experts een prijs opgeleverd: een gouden medaille uitgereikt door niemand minder dan Olympisch kampioen in tennis: Esther Vergeer.

Een wereld op zijn kop

De meervoudig winnares van Olympisch goud op de Paralympische Spelen nam de congresgangers mee door de levensbepalende veranderingen in haar leven. Op jonge leeftijd liep Esther een dwarslaesie op. De handicap zette haar leven op zijn kop, wat opgevolgd werd door een lange en intense periode van herpakken en leren om te gaan met tegenslagen. Zij moest haar positie binnen het gezin Vergeer, op school en tussen vrienden en familie herdefiniëren.
Esther gaf de kwaliteitsexperts mee hoe met ingrijpende veranderingsprocessen kan worden omgegaan. Ze benadrukte dat bij veranderingen in iemands leven de aanwezigheid van ‘een fijne omgeving’ en ‘mensen die je vertrouwt en op wie je kunt bouwen’ van enorm groot belang zijn.

Esther Vergeer

Mark Tuitert

Mensen groeien door verandering en beweging

Esther: ‘De voorwaarden voor acceptatie van verandering zijn de behoefte ergens bij te willen horen en je gewaardeerd voelen. Toen ik mij ging richten op tennissen, ontdekte ik een doel om naartoe te werken en durfde ik steeds meer ruimte te pakken om aan mijzelf te werken. 

En als je jezelf wilt verbeteren, dan moeten er keuzes gemaakt worden die consequenties met zich meebrengen. Wie traint voor Olympisch goud moet eenmaal sociale evenementen missen en soms nee zeggen tegen vrienden. Dit ten behoeve van de strikte trainingsschema’s die noodzakelijk zijn om het uiteindelijke doel te behalen. Ten slotte kan veel worden overwonnen door het hebben van een visie en geloof in eigen kunnen.’

Na de overwinning op haar handicap dienden zich vervolgens nog twee andere indringende vraagstukken in haar leven aan: wat te doen na het einde van haar sportcarrière en hoe om te gaan met de diagnose borstkanker? Het vergde weer veel van haar incasseringsvermogen en energie. Deze veranderingen dwongen haar nieuwe keuzes te maken, die resulteerden in haar nieuwe missie: werken aan een betere integratie van mensen met een beperking in een wereld waar nog veel in te winnen valt.   

‘Mindset, acceptatie, doelen stellen en leren omgaan met tegenslagen helpen je,’ aldus Esther. ‘Ik ben er mentaal sterker en wijzer door geworden. Mensen groeien door verandering en beweging. Bedenk dat je bij veranderingsprocessen anderen nodig hebt en durf hulp te vragen.’

Het teambelang voorop stellen

Ook oud-schaatser en eveneens Olympisch goud winnaar Mark Tuitert was van de partij om in Gorinchem uit te leggen hoe veranderen en presteren niet zonder slag of stoot gepaard gaan. ‘In topsport moet alles kloppen. Daarvoor moeten obstakels worden overwonnen.’ Mark maakte dit duidelijk op een manier die de bezoekers niet snel zullen vergeten; een audiofragment van een anderhalve seconde waarbij te horen is hoe minimaal het verschil is tussen de winst en de 10e plek. 

Mark bereikte zijn doelen door de Stoïcijnse filosofie toe te passen. Hij benoemt dat ‘elk obstakel een hulpmiddel wordt en wat je verhinderde een weg in te slaan wordt een richtingaanwijzer’ en dat ‘de werkelijkheid in twee categorieën is te verdelen: wat wel en wat niet in onze macht ligt.’
Naast de wijsheden uit deze filosofie, drukt Mark ons op het hart dat teambelang voorop moet staan. Dit is noodzakelijk als je verder wilt komen, wilt veranderen en beter wilt worden.

‘Als ego’s groter worden dan het team, dan bereik je je doel niet. Teamtraining is daarom enorm belangrijk, ook als het om een individuele prestatie  gaat. Iedereen zet zijn eigen kracht in en helpt zo de groep vooruit te komen. Wil je veranderen en presteren, werk dan aan een scherpe en ontspannen mindset zonder afleidingen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. En zorg er ook voor dat je lol beleeft aan het proces zelf en niet alleen aan het eindresultaat. Het eindresultaat is geen gegeven, maar zo wordt de weg er naartoe veel aangenamer.’

Ongekende mogelijkheden voor de kwaliteitswereld

Mirko Vaars van onderzoeks- en prototyping Studio Bit belichtte tijdens ons congres wat Artificial Intelligence (A.I.) aan beweging en verandering in petto heeft voor de kwaliteitswereld. De  onderzoeker bouwt zelf aan onze toekomst door prototypes te maken van nieuwe hardware, software, A.I. en robotica. Hij liet zijn toehoorders zien hoe uit (gesproken) tekst, afbeeldingen en illustraties kunnen worden gegenereerd. ‘Data kan met A.I. worden omgevormd naar videobeeld en 3-D objecten. Het biedt ongekende mogelijkheden om informatie over te brengen.’

Het samenvatten of bundelen van dossiers en archieven met behulp van A.I. verruimt de mogelijkheden en bewegingsvrijheid van kwaliteitsbewakers en verkleint de kans op het maken van fouten. Incidenten en risico’s worden in de toekomst niet meer via formulieren of rapporten gemeld en opgesteld. Een paar gesproken opmerkingen kunnen met A.I. direct worden omgezet naar alle informatie die nodig is. Mirko voorziet dat kunstmatige intelligentie wordt uitgerold over alle industrieën en branches. Het levert ons naast tijd- en geldbesparing een duurzamere samenleving op.

Mirko Vaars

Ro van Doesburg

Het congres in dichtvorm

Dichter Ro van Doesburg vatte de talrijke bewegingen en veranderingen die tijdens het congres de revue passeerden in dichtvorm samen. ‘Verandermanager Jacey raakte vandaag wat mij betreft de essentie der dingen door op te merken: zorg dat je verander met mensen om je heen van wie je houdt. Die gedachte moet moet blijven rondzingen’, aldus Ro. Het leverde hem als  dichter de volgende strofe op:
Het licht gaat uit, het licht gaat aan 
Verandering is de grondtoon van ons bestaan

Ro sloot zijn poëtische observaties af met met een duidelijke boodschap:
Laat ik nu zwijgen
En met de wijze woorden van Esther Vergeer

U terug laten reizen
Ook al is haar mentale kracht ongekend,
Vergeet niet lieve mensen, mooie mensen, goede mensen
Alles begint met een compliment 

Het belang van meebewegen

Ons congres zou ons congres niet zijn als we niet kunnen rekenen op de medewerking van mensen en organisaties die met ons mee willen bewegen. En dat zijn er nogal wat, zoals de leerlingen van De Kleine Wereld die in samenwerking met de Vitamine Kantine weer een fantastische lunch verzorgden, de medewerkers van Theater Peeriscoop, de leerlingen van de Jenaplanschool, dichter Ro van Doesburg, Bakkerij Simons, de Stadspoelier en regisseur David Anker.
Dank jullie wel!
Jullie maakten er samen met onze bezoekers een onvergetelijk congres van en geven ons energie voor de volgende stap: bewegen naar het Congres ’23, verder richting Koninklijk.

ManualMaster Congres 22
red wire mobile red wire small red wire big