Een training ontwikkelen doe je niet 1-2-3 op een namiddag
Kornelis Mulder, senior learning & development specialist bij TTA – de expert in het samenstellen van trainingen – laat er geen twijfel over bestaan: een training ontwikkelen voor collega’s is een vak apart. Tachtig deelnemers van onze online MasterClass “Ontwikkel een Training” hebben kunnen ontdekken wat er allemaal bij komt kijken!
Hoe krijg je het ontwikkelen van een training onder de knie?
Onder de deelnemers bevonden zich kwaliteitsprofessionals die zich bezighouden met het opleiden en toetsen van medewerkers, en zij die dat willen leren.
En dat is allesbehalve een sinecure, werd snel duidelijk. Kornelis somde de belangrijkste beginselen op die je onder de knie moet zien te krijgen als je voor je collega’s een cursus of toets opzet, te weten:
- inzicht verwerven in verschillende leerstijlen
- het analyseren van verschillende leerniveau’s
- goede lesdoelen formuleren
- lesdoelen kunnen evalueren
- de juiste leerstijlen toepassen
Formuleer goede leerdoelen
Kornelis: “Belangrijk bij het opzetten van een trainingstraject is het formuleren van een antwoord op de vraag: wat wil ik bereiken met de training? Als je goede leerdoelen formuleert, heb je al een stevige basis gelegd voor een training. Lesdoelen opstellen doen wij altijd in samenspraak met onze klanten. Zo weten we zeker dat de juiste informatie aan de cursist wordt overgebracht. Op deze manier ontwikkelen we bijvoorbeeld E-Learning trajecten waarbij gebruik kan worden gemaakt van video en Powerpoint.”
De learning & development specialist benadrukt dat je je als samensteller van een training er goed van bewust moet zijn dat een goede training niet 1-2-3 op een namiddag wordt ontwikkeld.
Wat is een goede leerervaring?
Om inzicht te krijgen in hoe mensen trainingen ervaren, is Kornelis op zoek gegaan naar wat de deelnemers van onze MasterClass verstaan onder een goede leerervaring. Daarop stroomden de reacties bij hem binnen, waarbij één reactie hem in het bijzonder opviel.
Een deelnemer deelde zijn ervaringen die hij had opgedaan met een cursus klussen in en rond het huis. “Het was een goede balans tussen 40% theorie en 60% praktijk, waarbij de klussen stap voor stap werden uitgelegd en daadwerkelijk in een werkplaats werden uitgevoerd”, zo vertelde hij. “Daarbij kwam dat de docent de cursus luchtig hield.”
Houd rekening met verschillende leerniveau’s
Het voorbeeld illustreert volgens Kornelis dat leren een proces is dat op specifieke momenten kan plaatsvinden via verschillenden kanalen zoals YouTube, tv-, E-learning programma’s, maar ook live op de werkplek. “Belangrijk is de juiste vorm te vinden voor je doelgroep, daarbij rekening houdend met de verschillende niveau’s van de cursisten.”
De deelnemers van de MasterClass kregen de opdracht om eens na te denken over welke leermethodes zij zouden hanteren bij het maken van een gerecht in de keuken. Die keuze is reuze, zo werd duidelijk uit de antwoorden die varieerden van het gebruikmaken van TikTok, YouTube, ChatGPT, een doodgewoon kookboek tot het raadplegen van moeder thuis. Kornelis: “Alle methodes kunnen worden ingezet, maar bedenk dat elke methode zijn voor- en nadelen heeft.”
Handige tools
QR-codes en een onderwijsplatform als Kahoot zijn handige tools om te testen wie welke voorkeur heeft voor een bepaalde leerstijl. Kornelis: “Je kunt die tools gebruiken om tot een favoriete leerstijl van de groep te komen, waarbij je aan de hand van modellen het onderscheid kunt maken door nadruk te leggen op leren via ‘Voelen’, ‘Denken’, ‘Kijken’ en ‘Doen’ of combinaties daarvan.”
De ideale leerstijl valt natuurlijk samen met de verschillende leerniveau’s van cursisten. Hoe staat het met zaken als lesstof kunnen begrijpen, onthouden en vervolgens toepassen?
Kornelis: “Het analyseren van de verschillende leerniveau’s van de groep heeft betrekking op hoe je binnen een training, cursus of toets vragen opstelt en formuleert.”
Zelf lesdoelen samenstellen
Zoals in onze MasterClasses gebruikelijk is, worden de deelnemers aan het werk gezet. In breakout sessies kregen ze de opdracht lesdoelen samen te stellen voor het bakken van een cake aan de hand van de taxonomie van Bloom. Dat bleek nog best lastig en iets waar over nagedacht moet worden.
Leerstijlen en de rol van de docent
Kornelis behandelde tijdens onze MasterClass ook zaken als:
- de rol van de docent bij een training
- de verschillende overdrachtsmethodes (live-training, e-learning, virtuele training en video).
- hoe maak je een cursus leuk, toegankelijk en bruikbaar
Allemaal aandachtspunten die het succes van een goede training maken of breken. En hoe zit het met het behouden van de aandacht als trainer? En hoe maak je op de juiste manier contact met de cursisten? Ook hierbij moet je als samensteller rekening houden met cursisten die via de cognitieve of reflecterende weg tot antwoorden en oplossingen komen, terwijl anderen het beste leren vanuit de praktijk. Als docent/cursusleider doet je er bijvoorbeeld goed aan van te voren na te denken over:
- hoe contact te maken met je cursisten
- hoe je te gedragen
- over welke eigenschappen je dient te beschikken als cursusleider
“Een interessante en leerzame en training”
De reacties van de deelnemers op de lessen van Kornelis waren helder: “Een interessante en leerzame training” en “Ik heb veel nieuwe dingen geleerd”, luidde het na afloop.
Heeft u onze MasterClass gemist en wilt u samen met Kornelis dieper in de materie rond het ontwikkelen van een training duiken? Dan staat voor u de video van de MasterClass op u te wachten in de Trevally Academy omgeving.
Collega’s trainen en toetsen met Q-Learning
Om als kwaliteitsexpert, HR-manager of trainingsverantwoordelijke uw collega’s op te leiden en te toetsen beschikt ManualMaster Trevally over de module Q-Learning. Verder organiseren we regelmatig events waar kwaliteitsprofessionals hun kennis en ervaringen delen rondom het gebruik van onze software. Bent u Academy student? Dan is de eerstvolgende kans om nieuwe inzichten op te doen onze Academy Studiedag op 22 mei. Zien wij u dan?