Skip to main content

Kwaliteitssystemen MUC-deelnemers van bijzonder hoog niveau

Bernard van Heck trotse winnaar MUC Trofee 2017

Kwaliteitscoördinator Bernard van Heck van de VanDrie Group is de winnaar geworden van de eerste MUC Trofee die we dit jaar in het leven hebben geroepen. Andere genomineerden waren Lineke Bakelaar, applicatiebeheerder bij CuraMare en Rudy van de Leemput, KAM Manager bij EBNF.

Winnaar en genomineerden MUC Trofee 2017. Vlnr: Rudy van de Leemput (EBNF), Lineke Bakelaar (CuraMare) en winnaar Bernard van Heck (VanDrie Group)

MUC staat voor ManualMaster User Competition en is bedoeld om kwaliteitsmanagers met elkaar in contact te brengen zodat zij ervaring en kennis op het gebied van kwaliteitsmanagement kunnen uitwisselen. De MUC is een strijd om van elkaar te leren. De kwaliteitsprofessionals werden door ons uitgedaagd om een zo efficiënt mogelijk systeem in te richten met behulp van onze ManualMaster software.

Controle van gebruiksintensiteit

‘En dat is ze gelukt. Ik wist niet wat ik zag toen ik de inzendingen onder ogen kreeg’, aldus Fred Vahlkamp, eigenaar van ManualMaster en voorzitter van de vakjury die de inzendingen beoordeelde. ‘Het resultaat is van bijzonder hoog niveau’, zo oordeelde hij tijdens het ManualMaster Congres in Gorinchem, waar de MUC Trofee werd uitgereikt.
De jury bestond verder uit Hans Goudswaard, Quality Assurance Manager bij Florensis en Allart Oskam, Quality Assurance Manager bij Stork.

Jurylid Hans Goudswaard: ‘Het was heel inspirerend om van gebruikers te zien wat er allemaal mogelijk is met ManualMaster.’ Eén van die gebruikers en tevens MUC-genomineerde was zorginstelling CuraMare. Hans Goudzwaard: ‘Maandelijks wordt bij CuraMare de gebruiksintensiteit gecontroleerd. Belangrijk, want als een systeem niet wordt gebruikt, heeft het geen waarde.’

Weglaten wat je niet nodig hebt

‘CuraMare, een omvangrijke organisatie, heeft gekozen voor een heel duidelijke inrichting. Applicatiebeheerder Lineke Bakelaar laat de gebruiker in het system binnenkomen in zijn eigen gebruikersomgeving zonder overkill aan info die hij niet nodig heeft. Weglaten wat je niet nodig hebt, is een belangrijk criterium bij de inrichting van een systeem. Het gebruikersscherm is super gebruiksvriendelijk ingericht met een duidelijke favorietenfunctie. Een verdiende nominatie.’

Vakjurylid Allart Oskam, richtte zich bij de bekendmaking van de tweede MUC-genomineerde tot de consultants van ManualMaster. Hij gaf hen een groot compliment voor de manier waarop ze het systeem uitleggen aan de gebruikers, zodat dit een meerwaarde voor de organisatie oplevert. ‘Je vindt dit terug in de MUC-inzendingen’, aldus Allart Oskam.

Veel creativiteit aan de webkant

Rudy van de Leemput, KAM Manager bij EBNF, een organisatie die zich richt op het verbeteren van kwaliteit en rendementen, heeft als tweede genomineerde laten zien hoe je een systeem inricht waarin procesoriëntatie is opgenomen. Daarbij heeft hij het beheer van het systeem en de wijze waarop je de informatie bij de gebruiker krijgt ontkoppelt.

Allart Oskam: ‘Gebruikers krijgen hierdoor informatie op maat. Iedereen die inlogt, krijgt dat wat hij nodig heeft. Verder zit er veel creativiteit aan de webkant in, met nieuwe elementen en functionaliteiten Binnen het systeem is veel interactie met de gebruikers. Die wordt bewust gezocht om feedback te krijgen over gebruik en systeem.’

Fred Vahlkamp: “Invloed was het thema van ons congres en de MUC. Winnaar Bernard van Heck van de VanDrie Group, wereldmarktleider in kalfsvlees, heeft laten zien dat hij op alle terreinen met zijn systeem invloed uitoefent op de plaats waar het werk wordt gedaan. Dat gebeurt door documentatie op een goede manier in te vullen door de procesmatigheid en de risico’s op een hele duidelijke manier onder te brengen. Daarbij worden leersystemen ter beschikking gesteld aan de eindgebruiker.”

Beeld maakt systeem toegankelijker

De MUC Trofee die Bernard van Heck met zijn  systeem in de wacht sleepte, bestaat uit een giraf. Fred Vahlkamp: ‘De symboliek hierachter is de probleemoplossende giraffe-view. Dat is hetzelfde als het hebben van een helicopterview, maar dan met de benen op de grond.’

De trotse en blij verraste winnaar Bernard van Heck: ‘Dit had ik niet verwacht. Ik ken de systemen van anderen niet, maar kan je wel vertellen dat ik als gebruiker ManualMaster op de huid zit. Zo wil ik ManualMaster stimuleren om door te ontwikkelen en zoeken we gezamenlijk de grenzen van het systeem op. Ik heb bijvoorbeeld met mijn html-kennis plaatjes in het systeem kunnen introduceren. Dat maakt het voor de gebruikers toegankelijker. Wat de MUC waardevol maakt, is dat het leerzaam is om te zien wat anderen doen met hun systeem.’

door Ad Killian

red wire mobile red wire small red wire big