Skip to main content

Ons DNA gevat in een nieuwe huisstijl

Stap voor stap hebben we het afgelopen jaar gewerkt aan een nieuwe uitstraling die past bij de filosofie van ons bedrijf. Bart van Empelen, Creative Director bij het gelijknamige Gorinchemse ontwerpburo, tekende voor concept en design. Bart werkte jarenlang voor prestigieuze internationale design- en reclamebureau’s als TBWA, Ogilvy en KejaDonia voor hij voor zichzelf begon.

Onze opdracht luidde: maak een nieuw logo en maak een nieuwe huisstijl. Bart: ‘Dat was de hele briefing. Gelukkig maar. Geen lange gesprekken met medewerkers over merkwaardes en dergelijke. Hoe korter een briefing, des te meer ruimte is er voor creativiteit.’ Hij begon met het ontwerpen van het nieuwe logo om dit vervolgens toe te passen op alle huisstijl items. Briefpapier, visitekaartjes, memoblokjes en potloden.

Het ManualMaster concept uitgewerkt tot logo.

Bloedbanen, ziel en DNA van een organisatie

De gedachte achter het ManualMaster logo is de koppeling van de alliteratie van beide M-en in ManualMaster met kwaliteitsmanagement. Bart: ‘ Quality Management is een on-going proces. Vandaar de 8 op zijn kant ofwel de lemniscaat, het wiskundige symbool voor infinity: oneindigheid. De alliteratie van beide M-en en het symbool voor de oneindigheid vormen de rode draad binnen de organisatie ManualMaster.’ De twee MM-en zijn gestyleerd naar het lemniscaat- symbool. De oneindigheid krijgt vorm via de mobius in het beeldmerk. De rode draad loopt zichtbaar door alle uitingen heen.

Bart: ‘Een goed logo ontwerpen is de kunst van het weglaten. Als je aan een logo en huisstijl werkt, werk je via de bloedbanen aan de ziel en het DNA van een organisatie. Een goed logo is simpel qua vorm, overal op toepasbaar en moet in mijn ogen vooral in zwart-wit afgebeeld herkenbaar zijn. Het moet het verhaal van de organisatie vertellen, de ziel verbeelden. Dat doen bij ManualMaster dus de in elkaar verstrengelde M-en, die oneindigheid verbeelden.’

Ontdek het waarom

Ook onze website  was toe aan vervanging. We zijn blij met de claim ‘Ontdek het waarom’ en het prachtige uitdagende beeld dat daarbij gebruikt wordt. Voor ons blijft ‘ontdek het waarom’ de belangrijkste boodschap aan bedrijven. Voor wie zet je een systeem op? Wat wil je ermee bereiken? Het start met de kernvraag? Waarom?  

ManualMaster Logo concept
red wire mobile red wire small red wire big