Skip to main content

Een onverwachte ontmoeting of een simulatie voor riscomanagement

Kwalitijdje: Korte waargebeurde verhaaltjes uit het dagelijkse leven geschreven door onze collega Fred Vahlkamp. Je kunt deze vertellingen met een beetje fantasie vertalen naar onderwerpen als kwaliteit, risicomanagement en klanttevredenheid. Veel leesplezier.

Voorzichtig til ik de omgekeerde soepkom op… het is een fors exemplaar.

Gloeiende, gloeiende, niet nu en niet op deze plek. Voorzichtig til ik de omgekeerde soepkom een beetje op en daar ligt het kreng en inderdaad mijn collega heeft niet overdreven, het is een fors exemplaar.

Terug naar de studententijd

In mijn studententijd hebben we een keer een plaag gehad. De bron lag in de flat beneden ons, maar de zwerm had zich door het hele flatgebouw verspreid op zoek naar warme plekjes. Nadat we zeker een week onszelf de schuld hadden gegeven en voor studenten doen bovenmatig schoon hadden gemaakt, was de maat vol. Gelukkig kwam via de betrokken woningbouwvereniging al snel een man met een gifspuit. Bij het opzijtrekken van de koelkast krioelden onze medeflatbewoners alle kanten op. Het spuitwerk bleek effectief, geen kakkerlak meer gezien. Ja, later in Thailand nog een keer, maar verder nooit meer. Tot een week of twee geleden. Op een terras genietend van de beste koffie van Gorinchem hoor ik iemand vertellen dat er ergens in de binnenstad in een kelder kakkerlakken zijn gespot. Ik nam het voor kennisgeving aan.

En ineens was daar het alarmerende bericht. Een collega belt mij dat hij in de keuken naast een vergaderzaal een kakkerlak heeft gespot. Omdat hij in gezelschap was, heeft hij in allerijl een soepkom over het beest weten te plaatsen. Met bewondering en enorme schrik bij mij tot gevolg. Bewondering voor het razendsnelle handelen want een kakkerlak kan zo meedoen aan de wereldkampioenschappen sprint, ze zijn razend snel. Een soepkom op een kakkerlak plaatsen is dan ook een prestatie. Schrik omdat dit een gevoelige plek is waar diverse groepen mensen samenkomen en daar kunnen we geen kakkerlakkenplaag hebben.

De heldhaftige actie van een collega

Voorzichtig til ik de omgekeerde soepkom een beetje op en daar ligt het kreng en inderdaad mijn collega heeft niet overdreven, het is een fors exemplaar. Ontsnappen gaat niet lukken, daar zorg ik wel voor al heb ik de indruk dat er weinig leven meer in het beest zit. Zuurstoftekort wellicht. Zorgvuldig schuif ik een kartonnetje onder de soepkom en plaats het geheel achter in een kast met als zekering een fles wijn er bovenop zodat ons huisbeest niet met een laatste krachtinspanning de kom weet op te tillen, ik zie het gewoon voor mij.

Een onverwachte wending

Mijn collega laat zich ook niet onbetuigd en is inmiddels richting de bouwmarkt om te kijken of ze daar iets verkopen waar je die beesten mee kunt verjagen. Dat is helaas niet zo. Later die dag keer ik in het donker terug naar het pand. Als je onvoorzien het licht aandoet kun je ze zomaar ineens weg zien schieten, weet ik uit die eerdere ervaring. Dat geeft mij direct de gelegenheid om de omvang van het probleem in te schatten. Niets, in geen enkele ruimte, zelfs niet in de kelder. Nu ik hier toch alleen ben trek ik de moed uit mijn schoenen en haal de door mij gebouwde stellage uit de kast. Fles wijn opzij en weer heel voorzichtig de soepkom optillen. Daar ligt het wezen: overleden, stel ik na wat aantikken met de rand van de soepkom vast. De soepkom kan opzij. Daar ligt echt een joekel van een overleden kakkerlak. Nieuwsgierig als ik ben tik ik vervolgens met mijn vinger op de rug van het monster. Dat tikt niet, dat veert. Nog een keer en nu niet tikken maar duwen, rubber…

Het bestaan van onze, nu rubberen, bedreiging hadden we bewust nog met niemand gedeeld. Het gerucht dat er ongedierte gevonden is verspreidt zich net zo snel als een zwerm kakkerlakken. Mond houden dus want dat kunnen we niet hebben. Na de vondst van het perfect in vorm gegoten rubber hebben wij dan ook eerst met z’n tweeën dubbel gelegen van de lach. Vooral om onszelf en nu mag het best naar buiten.

Het is wel een idee voor een oefening op het gebied van Risicomanagement.

Nawoord: Een onverwacht leerpunt

Het is wel een idee voor een oefening op het gebied van Risicomanagement zat ik later te denken. In veel voedingsindustrieën is ongedierte natuurlijk een belangrijk punt van aandacht en een serieus risico zien wij in de managementsystemen van onze klanten. Wellicht wordt de inzet van rubberen plaatsvervangers al gebruikt voor oefeningen, geen idee. Op kantoor doen wij die oefeningen op basis van de RI&E. Laatst nog met een nepvuur in de garderobe, dat maakte toch beduidend minder indruk dan onze kakkerlak. Ook ontbrak bij mij en veel van mijn collega’s de noodzaak om snel in actie komen. Op basis van dit alles hebben we al wel een heel naar plannetje bedacht voor een oefening op het gebied van dataveiligheid. Dit alles op basis van ons ISO-27001 gecertificeerde kwaliteitsmanagementsysteem. Wij zijn zeer benieuwd hoe dit uitpakt, u hoort er van :-).

Foto van een plastic kakkerlak op een hand
red wire mobile red wire small red wire big