Skip to main content

Helft bedrijven heeft geen duidelijke strategie risicomanagement

Het is een utopie is om te denken dat alle risicofactoren in een organisatie kunnen worden beheerst. Maar het is een feit dat bedrijven die risicomanagement gestructureerd aanpakken, beter bestand zijn tegen economische tegenslagen.

Een internationale enquête uitgevoerd door DNV GL en onderzoeksbureau GfK Eurisko onder ruim 1500 professionals toont aan dat de helft van de ondervraagde bedrijven geen duidelijke risicomanagementstrategie heeft en slechts 43% meetbare doelen stelt voor risicobeheersing.

Financiële- en reputatieschade

Elke organisatie wordt geconfronteerd met factoren die het halen van hun doelstellingen onzeker maken. Niet geïdentificeerde en niet behoorlijk beheerste risico’s kunnen een negatief effect hebben op bedrijven. Ze kunnen schade toebrengen aan mensen en materiële of financiële zaken, en reputatieschade veroorzaken.

Het onderzoek laat zien dat bedrijven die een strategie voor risicomanagement hebben, voornamelijk worden gedreven door:

  • compliancebehoeften (71%)
  • bedrijfsbeleid (64%)
  • wensen van klanten (63%)

Voor iets meer dan de helft van de ondernemingen (55%) is financieel voordeel het belangrijkste argument.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat risicomanagement door 37% van de bestuursleden, 46% van de topmanagementteams en 40% van het middenkader wordt toegepast. Bij grotere ondernemingen met meer dan 1000 werknemers speelt risicomanagement natuurlijk een grotere rol dan bij de kleinere: 77% zegt te beschikken over een specifiek risicomanagementteam.

Risicomanagement krijgt wel steeds meer aandacht bij bedrijven. Een aantal stelt zelfs dat het in de nabije toekomst een cruciale rol zal spelen in de algehele strategie en prestaties van hun organisatie. Van de ondervraagde organisaties is 45% van plan om de komende drie jaar de investering in risicomanagement te verhogen.

Toegevoegde waarde

De meeste respondenten (81%) denken dat een gestructureerde risicomanagementaanpak als basis voor hun managementsysteem toegevoegde waarde zal opleveren voor zowel de organisatie als haar stakeholders.

Luca Crisciotti, CEO van DNV GL – Business Assurance, zegt: “Toonaangevende bedrijven zien risicomanagement niet alleen als een noodzaak om bedreigingen te beheersen of naleving van wet- en regelgeving te verzekeren.”

“Voor deze organisaties biedt integratie van een goede risicomanagementaanpak met de bedrijfsstrategie ook de mogelijkheid om positief risico te ontdekken en gebruik te maken van zakelijke kansen.”

Lees: Worstelen met Risicomanagement

Bekijk video:  1 Minuut over… Risico’s en Documentatie

red wire mobile red wire small red wire big