Skip to main content

Noodstop – Over Technologie en Risico’s

Kwalitijdje: Korte waargebeurde verhaaltjes uit het dagelijkse leven geschreven door onze collega Fred Vahlkamp. Je kunt deze vertellingen met een beetje fantasie vertalen naar onderwerpen als kwaliteit, risicomanagement en klanttevredenheid. Veel leesplezier.

Hoe eenvoudig het is om een risico compleet verkeerd in te schatten heb ik onlangs geleerd.

De eerste schok: Een ster in mijn voorruit

Het begint allemaal heel simpel. Op de N214 van Papendrecht richting Noordeloos word ik beschoten door de band van een vrachtwagen. Niet expres natuurlijk, maar een steen vliegt volledig willekeurig van onder de band keihard tegen mijn voorruit. Gevolg: flinke schrik en een sterretje of, zoals de specialist later zegt, een ster. En wat doe je met een ster in je ruit, op naar Carglass. Nieuwe ruit, prima gelukt. Alleen het kalibreren van de camera achter de voorruit lukt niet. Of ik terug wil komen, ik wel. Tweede keer kalibreren, weer mislukt. Dikke sticker op mijn ruit met de tekst “Waarschuwing: Camera niet gekalibreerd, rijhulpsysteem werkt mogelijk niet”. “Maakt niet uit” hoor ik mijzelf zelfverzekerd zeggen als ik de sleutel van de auto in ontvangst neem. “Die systemen gebruik ik eigenlijk toch nooit”. Ik niet nee, maar de auto wel.

De grootste risico’s zijn niet altijd voor de hand liggend

We zijn onderweg naar Woudrichem om een terrasje te pakken. Mijn dochter Lisanne zit naast mij, we rijden 80 op de landelijke weg tussen Sleeuwijk en Woudrichem. In de verte zie ik fietsers van rechts komen en ik zie ook dat die keurig afremmen en stil gaan staan want ik heb op dat punt voorrang. De fietsers en ik zijn het volledig met elkaar eens. Mijn auto denkt daar totaal anders over en gaat compleet onverwacht in een noodstop. Lisanne hangt in de veiligheidsriem en ik ook. Mijn polsen drukken zich op het stuur en mijn hart klopt in mijn keel. Naast mij staan op gepaste afstand twee fietsers naar ons te kijken of we niet goed snik zijn.

Kalibratieproblemen: Een sticker met grote gevolgen

Wat gaat hier fout? Best veel, maar vooral mijn aanname. “Waarschuwing: Camera niet gekalibreerd, rijhulpsysteem werkt mogelijk niet” Dan denk ik direct aan NIET werken en niet aan WEL werken. Wel werken op een foutieve manier in dit geval. Lag dit voorval aan de kalibratie of juist aan de imperfectie van de ingebouwde veiligheidssystemen? Geen idee. Het bracht mij tot verdieping in denken over risico’s en preventie en het managen van risico’s. Alles lijkt zo logisch en je vertrouwt al snel op de techniek. Het probleem met risico’s is misschien wel dat de grootste risico’s, zeker vooraf, niet altijd even logisch zijn. Binnenkort is er een derde poging tot kalibreren gepland. Tot dat moment geef ik gewoon iedereen voorrang en minder ik ruim van tevoren vaart.

Ziet u dus een wit voertuig met 80 kilometer per uur over de snelweg sukkelen, ik ben heel druk met Risicomanagement.

Foto van een Stop bord met de tekst Go
red wire mobile red wire small red wire big